Film: The Terminal. Achttien jaar zonder buitenlucht

In de film The Terminal uit 2004 speelt Tom Hanks een man die strandt op het JFK-vliegveld in New York. Een burgeroorlog in zijn Oost-Europese thuisland maakte hem stateloos. De VS willen hem niet binnenlaten en hij kan niet terug naar huis.

Er zit niets anders op dan op het vliegveld te blijven wonen. Deze film is gebaseerd op het echte verhaal van de Iraniër Mehran Karimi Nasseri, een politieke vluchteling die van augustus 1988 tot juli 2006 in vertrekhal 1 van het vliegveld Charles de Gaulle in Parijs bivakkeerde.

Romantisch
Maar terwijl Tom Hanks zich vermaakt met gezellige schoonmakers en een mooie stewardess (Catherine Zeta-Jones), waren de jaren van Mehran geen romantische komedie. Voor eten was hij afhankelijk van de gulheid van het luchthavenpersoneel.

Frisse lucht
Als hij behoefte had aan frisse lucht kon hij niets anders doen dan
even in de buurt van de schuifdeuren gaan staan. Toch bracht
deze film ook hem roem en geld. Regisseur Steven Spielberg storte als bedankje zo'n 250.000 euro op de vliegveldrekening van Mehran en hij ontving kaarten en brieven uit de hele wereld.

Rijkste thuisloze
Maar de gevulde bankrekening veranderde bizar genoeg niets aan zijn levensstijl. Toen België hem na vele jaren politiek asiel aanbood, weigerde Mehran uit angst voor de buitenwereld. In 2006 verliet hij Charles de Gaulle gedwongen om naar het ziekenhuis te gaan. Na wat omzwervingen woont de rijkste thuisloze ter wereld nu in een Parijs opvanghuis voor daklozen.

Reageren