Kijktip: Koningsdag 2016 in Zwolle

Koning Willem-Alexander viert zijn -helaas nogal koude- verjaardag in Zwolle. Wat gaat hij daar allemaal doen met zijn gezin? 

Burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning, Ank ­Bijleveld-Schouten, ontvangen de koninklijke gasten op de Nieuwe Havenbrug in Zwolle. Hopelijk zonder al te zware sneeuw- of hagelbuien, want het is een koude Koningsdag. Aan muzikanten Rico en Sticks de taak de boel muzikaal op te warmen. 

Herman Brood

Via de Potgietersingel loopt het koninklijk gezelschap dan langs het bordes van Museum de Fundatie door de Suikerbergsteeg naar de Blijmarkt. Dit plein staat in het teken van de Zwolse cultuurhistorie, die wordt uitgebeeld aan de hand van drie bekende Zwolse figuren: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en ­kunstenaar ­Herman Brood.

Ron Jans en Ronald Mulder

Op de Grote Markt, het hart van de stad, staan weer vier andere thema’s centraal: kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten. Het thema sport wordt weer uitgebeeld op het Rodetorenplein. Daar bevinden zich allerlei soorten sportvelden en laten onder meer PEC Zwolle-trainer Ron Jans en schaatser Ronald Mulder zich zien.

Typhoon en Friends

Het koninklijk gezelschap stapt hier in een sloep voor een vaartocht over de Thorbeckegracht. Vlak bij het Pelserbrugje stapt de koning en zijn gevolg aan wal voor een muzikaal slotfeest op het Broerenkerkplein, waar rapper Typhoon & Friends optreden.

Feest voor het volk

Astrid Kersseboom, die voor de tiende keer verslag doet van de feestdag, maakte zowel prinses Beatrix als koning Willem-Alexander van dichtbij mee. „Er wordt vaak geroepen dat Beatrix afstandelijker was dan Willem-Alexander. Maar die ervaring hebben veel mensen die haar hebben ontmoet helemaal niet. Als zij ergensop bezoek was, sprak zij ook iedereen gewoon aan. Alleen oogt Willem-Alexander op beeld toegankelijker. Dat komt omdat hij van een andere generatie is en daardoor meer gewend is aan camera’s en microfoons. Hij gaat daar veel ontspannener mee om.”

Koninginnedag

Koningsdag verschilt volgens Kersseboom ook niet veel van Koninginnedag. „In grote lijnen is er niet veel veranderd. Ik denk ook niet dat Willem-Alexander veel anders kan. Uiteindelijk is Koningsdag een feest voor het volk, met vrijmarkten, spelletjes en concerten. Dan kun je als koningshuis niet veel anders dan een Koningsdag organi­seren die daarbij aansluit.”


Reageren