In de voetsporen van de bevrijding

Operatie Market Garden

NPO 2 - zaterdag 4 april om 20:35

© Omroep MAX
Wat ging er goed en wat ging er mis bij Operatie Market Garden in september 1944? Een bezoek aan Oosterbeek, Eindhoven en Arnhem met de Britse historicus en schrijver Antony Beevor, een aantal veteranen en getuigen.

Operatie Market Garden was een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 was het doel om de bruggen over Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. In In de voetsporen van de bevrijding bezoekt Philip Freriks het slagveld in Oosterbeek. Samen met de Britse historicus Antony Beevor, die hem vertelt wat er goed en wat er misging.

Getuigen van Eindhoven

Freriks ontmoet getuigen van de gevechten in en om Eindhoven. Zoals de Amerikaanse veteraan Jim Martin, die opnieuw een parachutesprong maakt. En Piet Hoppenbrouwers. Hij maakte het laatste Duitse bombardement op de stad mee. Het verhaal van de Duitse soldaat Alfons Lackenbrink, die destijds bij Arnhem wordt ingezet, laat zien wat de Britse nederlaag voor de Duitse moraal betekende.

Zelfmoordoperatie

Operatie Market Garden was gedoemd te mislukken, vindt de beroemde historicus waarmee Freriks op stap is. Beevor schreef een boek over de slag bij Arnhem, waarin hij Operatie Market Garden 'een zelfmoordoperatie' noemt. Daar komt bij dat veldmaarschalk Montgomery vermoedelijk het syndroom van Asperger had, waardoor hij doof was voor de kritiek op het plan. Beevor veegt dan ook de vloer aan met de mythe dat de geallieerden snel in Berlijn zouden geweest als ze de brug over de Nederrijn hadden veroverd. Ze hebben de gevechtskracht van de Duitsers grenzeloos onderschat, concludeert hij in zijn boek

Meer over