De Profielnacht

Amsterdam staat van 20 tot 30 november in het teken van de 21ste International Documentary Film Festival. Tijdens het IDFA worden er 250 documentaire vertoond, die dit jaar allemaal in het teken staan van 'de biografie'.

Vannacht opent het IDFA in samenwerking met de Publieke Omroep het festival op televisie met de Nacht van Profiel. De stemmen zijn geteld en daaruit is een top-20 van populairste afleveringen van Profiel ontstaan. Het aantal internetclicks op de afzonderlijke uitzendingen via www.uitzendinggemist.nl en www.profieltv.nl hebben geleid tot deze twintig biografieën.

Maxima
Om 23.45 uur trapt Nederland 2 af met de nummer één in de lijst; de biografie van prinses Maxima. Vervolgens wordt er afgeteld naar twintig met op twee de mannen van homosauna Thermos en op drie de koningin van de lingerie Marlies Dekkers. Voor de volledige top-20 bleek de nacht te kort. De makers van Profiel, de omroepen KRO, HUMAN en IKON, waren hierdoor gedwongen vier portretten uit de lijst te schappen. Deze zijn alsnog te bekijken op de website van Profiel.

Journaal
Voor de liefhebbers van het IDFA is nog meer goed nieuws, want op Nederland 2 is er uitgebreid aandacht voor het festival. Elke werkdag om 15.30 is het IDFA festivaljournaal te zien en ook 's avonds is er een biografie te aanschouwen.

Publieksprijs
Ter afsluiting van het festival wordt op zaterdag 30 november de beste biografie van het festival bekroond met de IDFA Publieksprijs 2008. Maar voor het zover is, kun je vannacht genieten van beste afleveringen van Profiel. Wil je weten welke andere biografieën tijdens de marathon worden uitgezonden, kijk dan op www.profieltv.nl

Reageren