Interview | Siegert spreekt!

21 mei 2008 13:21 | overig-tv-nieuws | Door Televizier

In het programma De klas van 2008 worden jongeren gevolgd die op dit moment eindexamen doen. Een van hen is Siegert, een achttienjarige jongen die liever een meisje had willen zijn. Ze praat met Televizier.nl over haar leven als transgender.

Waarom wilde je meedoen aan De klas van 2008?
“Ik ben al eens geïnterviewd voor TV Gelderland en Harm Edens presenteerde dit. Hij vroeg vervolgens of ik aan De klas van 2008 wilde meedoen om mijn verhaal nog verder uit te diepen."

Stereotype

"Mijn doel was om meer bekendheid over het onderwerp te geven. Nederland kent Kelly, maar haar aanpak is heel anders dan de mijne. Kelly zegt wel eens: ik ben een vrouw, klaar. Maar er zit echt meer achter. Zij kan een verkeerd en stereotype beeld geven van transgenders. Dat wilde ik een beeje rechtzetten door te laten zien hoe een transgender echt leeft."

Positief

"Mensen vragen me vaak: gaat het wel goed met je? Ja. Natuurlijk is het transgender-zijn een beetje een belasting maar het is echt niet alleen kommer en kwel. Ik haal er ook heel positieve dingen uit, het ligt eraan hoe je ermee omgaat."

Ongerust
Twee jaar geleden heb je besloten om vrouwelijke kleding te dragen. Hoe waren de reacties in je omgeving? "Mijn vrienden en familie zaten er helemaal niet mee. Alleen mijn ouders schrokken er nogal van, zij hadden er aanvankelijk moeite mee. Vooral omdat ze zich ongerust maakten over me. maar nu hebben ze mijn transgender-zijn geaccepteerd."

Dikke huid
"Op school kreeg ik heel veel reacties, helaas ook negatieve. Maar het bleef gelukkig bij blikken en opmerkingen. Gepest ben ik er niet mee. Op de basisschool ben ik al zo gepest, dat ik een dikke huid heb ontwikkeld. Ik ben vrij zeker van mezelf en dan word je ook minder gepest."

Je wilt binnenkort beginnen met een hormoonbehandeling, om uiteindelijk een geslachtsveranderende operatie te ondergaan. Hoe gaat dit proces in zijn werk? "Voordat je aan de hormonen mag, moet je eerst psychotherapie hebben ondergaan om te kijken wat er precies met je aan de hand is. Ik ben al aangemeld bij het VU in Amsterdam, een van de twee gespecialiseerde genderklinieken in Nederland, en loop ook al bij een psychotherapeut."

Puberteit uitstellen
"Pas als ik aan een waslijst van eisen voldoe, mag ik beginnen met zogenaamde cross sex hormonen. Die zorgen ervoor dat de puberteit niet inzet en je dus geen typisch mannelijke trekken krijgt. Dat maakt het weer makkelijker om een andere sekse aan te nemen. Maar eigenlijk ben ik te laat met dit proces begonnen, want het komt nogal sloom op gang."

Twijfels
Je zegt dat je vrij zeker bent van jezelf, waarom ben je dan zo laat begonnen? "Misschien was ik een beetje naïef. Ik wist eerst niet dat het slimmer was om eerder met de hormonen te beginnen. Daarbij twijfelde ik nog een beetje. Ik voelde me een tijdlang eigenlijk wel lekker in mijn vel, had geen behoefte aan verandering. Mijn puberteit kwam sowieso laat op gang, ik heb nog altijd geen echt mannelijke trekken."

Doemscenario
Baal je niet dat je nu zo lang moet wachten? "Ja! Maar het voordeel is dat ik me al met allerlei vrouwelijke dingen bezig kan houden. Ik kan nog zoveel leren. Tegen de operatie zie ik trouwens wel heel erg op. Het is niet niks. En ik heb het doemscenario in mijn hoofd dat het achteraf helemaal niet had gehoeven om me om te laten bouwen. Ik duik, in zekere zin, in iets onzekers en het enige wat ik wil, is gelukkig worden. Maar leidt die operatie daar wel toe?"

Verminken
"En dan heb ik het nog niet gehad over het feit dat je niet meer terug kunt. Het klinkt misschien heel dom, maar het nieuwe geslachtsdeel is niet natuurlijk. Je verminkt jezelf om iets anders te worden. Dat realiseer ik me allemaal en toch ben ik zeker van mijn zaak. Daarom word ik er ook zo naar van dat mensen niet zien dat ik met de hormonen wil beginnen."

Gewoon doorgaan
Wat ga je in de tussentijd doen? "Ik ga gewoon door met leven. Dit hoeft echt geen belemmering te zijn om bijvoorbeeld te gaan studeren. Ik heb me al ingeschreven voor Algemene Sociale Wetenschappen in Utrecht. Maar eerst examen doen!" Wij wensen Siegert en alle andere examenkandidaten heel veel succes!