Wat kijkt... Jack van Gelder?

Veel tijd om voor de buis te hangen heeft Jack van Gelder (57) niet. Maar áls de sportpresentator televisie kijkt, zijn Paul de Leeuw en De wereld draait door favoriet.

Wat is het beste programma aller tijden en waarom?

"Ik vond de Willem Ruis show vroeger geweldig. Willem was de eerste presentator die musicaltelevisie maakte. Een showmaster die ging zingen en zich daardoor kwetsbaar opstelde, dat vond ik erg bijzonder. Ik heb ook altijd genoten van Kees van Kooten en Wim de Bie. Nu ben ik gek op Paul de Leeuw. Hij is een echte kunstenaar."

En wat is het slechtste programma?

"Ik zie soms vunzigheid die voor mij niets meer met humor heeft te maken. Ik ben nergens vies van en sta open om allerlei programma’s tot me te nemen. Maar soms is het zo ranzig en over the top dat ik het belachelijk vind. Vaak ook nog op tijdstippen waar het niet thuishoort. Jackass bijvoorbeeld, dat vind ik verschrikkelijk. Mensen die kots opvreten of elkaar voor hun bek slaan en erbij staan te lachen. Dat gaat me echt te ver.”

Wat voor programma missen we nog op de Nederlandse buis?

"Een goede zaterdagavondshow. Gewoon ouderwets amusement, met een groot orkest, sketches, al dat soort toestanden. Zoiets als Ron Brandsteder vroeger deed in de Showbizzquiz. Ik merk dat mensen een beetje naar de oude normen en waarden en de gezelligheid van toen terug willen.”

Welk televisiefragment staat op je netvlies gebrand?

"Het optreden van Johnny en Rijk in de 23 uur durende radio- en televisieshow Open het dorp van Mies Bouwman in 1962. Ik vond die mannen erg leuk. De beelden waren nog zwart-wit en zijn een van de eerste grote televisiemomenten die me bijstaan.”

Wanneer zap je acuut weg?

"Ik kijk niet veel televisie. De wereld draait door zie ik graag en afhankelijk van de gasten kijk ik ook naar Pauw & Witteman. Laat ik het zo zeggen: ik word er een beetje moe van dat op iedere zender een huis wordt verbouwd. Er is zoveel van hetzelfde, programma’s gaan steeds meer op elkaar lijken.”

Reageren