Nieuw leven...

GTST neemt afscheid van Q Bouwhuis

13 februari 2019 15:29 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
GTST raakt opnieuw een vast castlid kwijt. Q Bouwhuis, gespeeld door Giovanni Kemper, verruilt definitief Meerdijk voor een nieuw leven als fotomodel in New York.

Op Videoland is al te zien hoe Q afscheid neemt van zijn familie, vrienden en liefje Lana (Faye Bezemer). 

Soap exits

Het is de laatste weken een komen en gaan van bekende gezichten in 's lands grootste soap. Zo vond Lidewij Mahlers personage Marieke de Moor de dood tijdens de wintercliffhanger, verdween haar echtgenoot Mark (Tim Immers) achter de tralies nadat hij Marieke's moordenaar Hein had neergeschoten en ook Daans opa Eduard Stern (Jules Croiset) wisselde het tijdige voor het eeuwige

Max Willems

Q dook in november 2017 voor het eerst op in de soap en werd destijds vertolkt door Max Willems. Daarmee was Q het eerste soappersonage met een Aziatische achtergrond, ook al bleek hij verder vooral het oer-Hollandse achterneefje van Anton Bouwhuis. In eerste instantie leek Q een tijdelijk personage en onderdeel van de sponsordeal met supermarkt Lidl. Maar Q deed meer dan alleen vakken vullen. Hij trok bij Anton in en viel al snel op vanwege zijn bijzondere voorkomen. Ondanks zijn enorme intelligentie had Q geen kaas gegeten van sociale conventies en moest hij met vallen en opstaan veel leren over het echte leven. Zo zei en deed hij onbedoeld de meest onbehoorlijke dingen.

Q en Lana

Leren normaliseren besloeg het grootste deel van Q's verhaallijn. Hij liep zijn eerste blauwtjes op bij Sam en Kimberly, werd onterecht aangezien als homoseksueel, kreeg een make-over van Lucas, probeerde internetdating uit en viel uiteindelijk voor Lana, die de wat zonderlinge bolleboos vooral erg schattig vond. Hun liefde bloeide vlak voor de cliffhanger van vorig seizoen op toen ze samen op de vlucht sloegen voor de moordlustige Loes.

Gio Kemper

Max Willems besloot in de zomer van 2018 zijn vleugels uit te slaan en scoorde een rol in een Amerikaanse tv-pilot voor Amazon. Het verhaal van Q was echter nog niet verteld, daarom deden de makers een beroep op Giovanni Kemper om de rol op stel en sprong over te nemen. Kemper gaf ruiterlijk toe moeite te hebben met het unieke personage. De Gio-versie van Q bleef de eerste weken wat op de vlakte en kreeg daarna een nieuwe verhaallijn waarin hij ontdekt werd als fotomodel en nu een jaar exclusief aan de slag gaat voor een modellenbureau in New York. Die kans kan hij niet laten lopen, tot groot verdriet van Lana die het liefst met hem mee gaat.

Tiffy vervangt Q

Vanwege zijn sociale onhandigheid was Q, zeker in de beginperiode, een opvallend personage. Die rol als vreemde eend in de bijt lijkt overgenomen te zijn door GTST-nieuwkomer Tiffy Koster (Cecilia Adorée). De ietwat zweverige, parapsychologisch verantwoorde dochter van Anton Bouwhuis zorgt voor een nieuwe, alternatieve sfeer in de soap. En voorlopig blijft Tiffy nog wel even.

De laatste aflevering met Gio Kemper als Q Bouwhuis is te zien op dinsdag 19 februari 2019. Dat zijn afscheid definitief is, blijkt wel uit het feit dat Q niet meer voorkomt in de leader van de soap.

Lees ook: De Q-acteurswissel viel qua kleding niet op

Meer over