Historische voorwerpen onder de loep

Werd Johan met dit zwaard onthoofd?

NPO 2 - woensdag 5 februari om 20:25

© AVROTROS
Het zwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt is onthoofd is een belangrijk historisch voorwerp. Maar ligt het echte exemplaar daadwerkelijk in het Rijksmuseum? Een team experts van het museum gaat op onderzoek uit.
Van sommige historische voorwerpen die een mooi plekje hebben gekregen in een museum is de echtheid nog altijd niet bewezen. In Historisch bewijs wil een team experts van het Rijksmuseum de onderste steen boven halen. De drie deskundigen nemen elke aflevering een ander Nederlands reliek onder de loep, zoals de mogelijke verfzakjes van Rembrandt en de tong en vingers van de gelynchte gebroeders De Witt. Het beulszwaard waarmee Johan van Oldenbarnevelt is omgebracht is als eerste aan de beurt. Dit wapen zou tegenwoordig in het Rijksmuseum liggen. Alhoewel, vorig jaar dook er ook een zwaard op in de collectie van de Staatlichen Kunstsammlungen in Dresden. Dat exemplaar zou ook weleens gebruikt kunnen zijn voor de onthoofding van de raadpensionaris.

Verering

Eén ding is zeker wat de objecten betreft. Veel mensen kennen ze een grote waarde toe, zelfs als blijkt dat het voorwerp helemaal niet bij dat ene belangrijke historische moment hoort. Dat zegt conservator Martine Gosselink, een van de experts. “Het hele verhaal om dat object heen, van het creëren ervan tot de verering, maakt het tot een reliek. Het is waardevol dat de verhalen achter de relieken dankzij dit onderzoek en het programma opnieuw verteld kunnen worden.” Om de waarheid achter deze voorwerpen te vinden, duiken de deskundigen onder meer in laboratoria, bibliotheken en verschillende musea.

Meer over