Wat vooraf ging in GTST

GTST-analyse: Jubileumjaar vol nieuw leven

8 juli 2021 19:38 | soap | Door Jef Willemsen

GTST rondde vanavond een doorslaggevend seizoen af. Het dertigjarig bestaan van de soap werd gevierd terwijl de makers de serie naar een hoger plan tilden. Een analyse.

De uitbraak van corona zorgde er in maart 2020 voor dat de opnames van GTST per direct stil kwamen te liggen. Noodgedwongen werd van de opnames die nog op de plank lagen een vroege zomercliffhanger in mei gemaakt. De verwachtingen waren hooggespannen voor de start van seizoen 31.

Coronajaar

De makers van GTST besloten om corona niet in de serie te verwerken. Maar terwijl het virus Meerdijk overslaat, was COVID-19 achter de schermen een dagelijkse realiteit. Strenge maatregelen, waaronder vaste looproutes in het pand, wekelijkse testen en minimaal fysiek contact, maakten het mogelijk om GTST op te nemen onder begeleiding van een heuse coronamanager. Zelfs de traditionele castfoto werd uit voorzorg in delen geschoten en later digitaal aan elkaar geplakt. De nieuwe manier van werken vereiste veel van cast en crew die vooral blij waren om weer aan de slag te mogen.

Dertig jaar GTST

Corona had ook gevolgen voor het dertigjarig jubileum van de serie. Op 1 oktober 1990 was de eerste aflevering te zien, meer dan genoeg reden om flink uit te pakken. Maar door de geldende restricties was een groot feest ondenkbaar.

De jubileumaflevering werd dan ook een kleinschalige, bitterzoete aangelegenheid. Wilbert Gieske keerde terug als Robert Alberts en verder waren er alleen acteurs te zien uit de eerste jaren van de serie: Babette van Veen, Caroline de Bruijn, Jette van der Meij en Joep Sertons (ook alweer 11 jaar in de soap) stalen de show. Grote afwezige was Ludo Sanders, die uiteindelijk toch kort als visioen verscheen.

Een nieuwe koers

In seizoen 31 ging de restyling die de afgelopen twee jaar is gestart gestaag door. Grootste verandering werd eind maart van dit jaar ingevoerd toen de serie overstapte op een andere filmmethode. Zoom-ins, een aangepast kleurenpalet, sets die voelen als echte locaties en camera’s die acteurs volgen al ware het een realityserie, het nieuwe GTST is wennen voor vaste kijkers. Maar de acteurs waren te spreken over de wijzigingen.

Zo zei Erik de Vogel: “GTST mag zich wat mij betreft nu echt 'dagelijks drama' noemen. Zeker op technisch gebied is veel geïnvesteerd in de serie: er zijn extra regisseurs aangenomen, de sets ogen levensecht, er zijn meer buitenopnames en alles loopt door de belichting en montage naadloos in elkaar over.” RTL-baas Peter van der Vorst is tevreden en gaf groen licht voor een nieuw seizoen, maar nog altijd vier afleveringen per week.

Komen en gaan

Dat GTST op de goede weg zit, blijkt tevens uit het beperkte aantal castwisselingen dit jaar. De afgelopen seizoenen was het een komen en gaan. Vooral in jaargang 2019-2020 moesten jonge acteurs het geregeld ontgelden. Vergeleken met die puber exodus was het dit jaar betrekkelijk rustig. Alleen het ontslag van Ferry Doedens zorgde voor grote opschudding, zeker toen bleek dat door zijn misstappen ook de dagen van Cecilia Adorée als Tiffy Koster geteld waren.

Een ander slachtoffer was Vincent Visser. De acteur zag zijn personage Valentijn Sanders enkele weken na de start van seizoen 31 ook verdwijnen. Valentijn moest brommen omdat hij Ludo per ongeluk overboord had geduwd. Alkan Çöklü hing eind oktober na drie seizoenen als dokter Amir Nazar ook zijn stethoscoop aan de wilgen. Zijn vriendin Amelie mocht wat langer in de serie blijven, maar begin januari was haar rol eveneens uitgespeeld. Als gevolg van hun vertrek verdween een complete woning uit beeld in Meerdijk.

 
Aan het eind van seizoen 31 zorgde de zwangerschap van Marly van der Velden ervoor dat zowel haar personage Nina als Bing (Everon Jackson Hooi) tijdelijk uit de serie geschreven werden. Tijdens Marly’s verlof zijn Bing en Nina met de kinderen in Indonesië.

Belangrijkste nieuwkomer is Hassan Slaby als Marwan El Amrani, de oudere broer van Ilyas (Hamza Othman) die eigenlijk geen vlieg kwaad doet, maar met zijn ondoordachte gedrag wel voor problemen zorgt: van het bezwangeren van Demi tot het laten verslonzen van de buurtsuper, Marwan staat garant voor kopzorgen.

Verhaallijnen Flop 3

Over het algemeen waren de verhaallijnen van een hoogstaand niveau. Maar ’t was niet allemaal goud wat er blonk. Dit waren de drie minst populaire verwikkelingen in het soapdorp.

 1. Shanti de kinderstoker

Shanti’s belangrijkste motivatie dit seizoen was trouwen en zwanger worden. Dat eerste lukte, maar door haar obsessieve kinderwens blies ze wel haar huwelijk én reputatie op. Shanti wilde de kleine Louise zo graag voor zichzelf houden dat ze haar instrueerde tegen de kinderbescherming te vertellen dat ze liever bij haar bleef. Een totale blamage.

 1. Ilyas de bange braverik

Hamza Othman is een innemend acteur, maar zijn personage Ilyas is bij vlagen zo braaf en correct dat het frustrerend werd. Vooral zijn chronische leugens tegen papa Sami El Amrani wekten irritatie op. Om zijn vader niet teleur te stellen loog hij over zijn relatie met Jojo en verzon hij zelfs een verloving. Het maakt hem er niet sympathieker op.

 1. Judith de eeuwige huisgast

De schrijvers leken dit seizoen de weg wat kwijt als het op Anton en Linda aankwam. Er gingen maanden vol dommig gekibbel overheen voordat ze eindelijk doorkregen dat hun huisgast Judith Schoof (Christine van Stralen) een gestoorde stoker was met een ongezonde obsessie voor Linda. Die verhaallijn ging als een nachtkaars uit en voelde als Judith zelf: een overbodige sta-in-de-weg die alleen maar irritatie opwekt.

Verhaallijnen Top 3

 1. Tienermoeder Demi

  Cas Jansen verklapte het voor de start van seizoen 31 al: er komt gezinsuitbreiding bij de familie Verduyn. Niet moeder Saskia, niet oudste dochter Merel maar uitgerekend Demi, de benjamin van het gezin was de gelukkige. Haar personage werd verliefd op Marwan en na één keer seks was het al raak. Demi besloot de zwangerschap niet af te breken en zette een gezonde jongen op de wereld die ze uiteindelijk toch niet ter adoptie kon afstaan. Actrice Noa Zwan gaf met haar performance definitief haar visitekaartje af.
 2. Ludo’s lijdensweg

  Nooit eerder zagen we Ludo zo breekbaar en van zichzelf verwijderd. Na maanden op een verlaten booreiland keerde hij uitgemergeld en verwilderd terug naar Meerdijk. Wat volgde was een maandenlang revalidatietraject compleet met zelfmoordpoging en psychedelische truffelthee. Ludo’s scenes met de raaf Uccello zijn onnavolgbaar.
 3. Bings been

  De schrijvers van GTST zijn niet langer bang hun personages permanent op te zadelen met fysieke of mentale uitdagingen. Jojo kampt nog altijd met diabetes, Janine onderging een borstamputatie en dit seizoen moest Bing eraan geloven toen hij onder een kermisattractie kwam en zijn rechterbeen verloor. Niet eerder zagen we in de soap de impact van een amputatie: van de daadwerkelijke stomp tot de emotionele reacties van zowel Bing als zijn omgeving. Everon Jackson Hooi zette stappen als acteur.

Geen kleine rollen

Een relatief nieuwe ontwikkeling dit seizoen is de keus om meer aandacht te geven aan personages die eigenlijk een bijrol hebben. Billy de Palma verleidde Rozenboom ober Marcel, we zagen geregeld Michiel de Roos terugkeren als rechercheur Alex de Boer en ook Leon (Luca Savazzi) kreeg veel meer te doen. Daarnaast is het zaak om Billy’s voormalige personal assistent Larissa in de gaten te houden. Ze hoort nu bij Ludo.

Om nog maar te zwijgen over Lydia Edel (Celia van den Boogert). Ze maakte vorig jaar april haar debuut als huishoudster van de familie Sanders, maar kreeg al snel meer tekst en belandde in een heuse liefdesdriehoek met Henk en Laura. Inmiddels is haar rol weer wat bescheidener, maar nu is zeker dat schrijvers moeiteloos een beroep kunnen doen op de ervaren actrice.

Seizoen 32

De zomercliffhanger van seizoen 31 doet wat een goede slotaflevering moet doen: de status quo’s in Meerdijk zijn flink opgeschud. Na de zomer zijn Ludo en Richard niet langer rivalen, maar zijn ze contractueel verplicht met elkaar samen te werken in het veilinghuis. De komst van baby Tom zorgt ook voor nieuwe ontwikkelingen bij de familie Verduyn en wat zijn de gevolgen van de steekpartij van Ilyas? Andere aandachtspunten: de door een tarotlezer aangekondigde grote nieuwe liefde van Shanti, Laura’s subtiel groeiende vergeetachtigheid en de impact van de knappe jonge huisarts Roman van Loon.

Vanaf maandag 30 augustus is GTST weer vier dagen per week te zien: heel nieuw, heel anders… Daar gaan ze weer!

Meer over