Van 1964 tot nu...

Dit zijn alle Gouden Televizier-Ring-winnaars ooit

10 augustus 2020 15:10 | televizier-ring-nieuws | Door Jef Willemsen

© ANP
Wie de Gouden Televizier-Ring wint, is verzekerd van een plekje in televisiehistorie. Lees hier welke programma's zijn beloond met de publieksprijs.

De eerste Gouden Televizier-Ring werd in 1964 uitgereikt aan de comedy Stiefbeen en zoon, vele tientallen programma's zouden volgen met een variatie zo breed als de smaak van het publiek. 

Gouden Televizier-Ring winnaars in de jaren zestig

Humor om te lachen, dat is het sleutelwoord voor de prijswinnaars van de Gouden Televizier-Ring in de jaren zestig. De grote Toon Hermans mag de tweede Ring in ontvangst nemen en ook de klassieker Ja zuster, nee zuster en het komische kinderprogramma De Fabeltjeskrant valt de eer ten deel. 

Gouden Televizier-Ring winnaars in de jaren zeventig

In de jaren zeventig koos de kijker niet uitsluitend voor comedy. Groot amusement als Een van de acht kon de winst niet ontgaan, maar ook de eerste dramaseries als De kleine waarheid en Dagboek van een herdershond werden bekroond met de Ring. Oude meesters en nieuwe komieken beklommen het erepodium, getuige de winst van Wim Kan en André van Duin. Aan het eind van het decennium won zelfs voor het eerst een ogenschijnlijk eenvoudig spelletjesprogramma. 

Gouden Televizier-Ring winnaars in de jaren tachtig

Een nieuw decennium met nieuwe winnaars en verrassend veel vertrouwde gezichten. Zo won Mies Bouwman haar derde Gouden Televizier-Ring met In de hoofdrol en Jos Brink nam voor Wedden Dat? zijn tweede in ontvangst. In de vroege jaren 80 waren dramaseries bijzonder in trek tot Mien Dobbelsteen daar hoogstpersoonlijk een einde aan maakte in 1984. Ook veelzeggend is dat Martine Bijl uitgerekend voor een Boekenweekshow haar prijs wist te winnen. Ringkampioen in de jaren 80 is toch echt Henny Huisman die tijdens het decennium tweemaal door de kijker werd beloond voor zijn werk. 

Gouden Televizier-Ring winnaars in de jaren negentig

Eind 1989 deed commerciële televisie haar intrede in de Nederlandse huiskamers en het publiek wist RTL 4 te vinden. Niet geheel ontoepasselijk won de zender in de 90s maar liefst viermaal de Gouden Televizier-Ring. Het decennium bood een mooie mix van drama- en comedyseries, met een mespuntje consumentenleed, een fikse vleugje romantiek en de verdieping van Villa Felderhof.  

Gouden Televizier-Ring winnaars in de jaren nul

Een nieuw millennium markeerde de introductie van een gloednieuw tv-genre: realitysoaps, het liefst met BN'ers in de hoofdrol. Kijkers smulden aan het begin van de eeuw van de alledaagse beslommeringen van Jan Smit en Frans Bauer. TV-klassiekers Spoorloos en Kopspijkers werden beloond en het toen nog kersverse tv-instituut DWDD pakte de prijs eveneens. Het decennium begon en eindigde met winst voor bijzondere dramaseries uit de koker van de commerciëlen.

Gouden Televizier-Ring winnaars in de jaren tien

In de jaren 10 kiezen kijkers steeds meer voor programmamakers met een eigen stem. Carlo Boszhard gaat verscholen achter pruiken en plakneuzen, toch straalt alles in De TV Kantine zijn visie uit. De mannen van Voetbal international (nu Veronica Inside) zijn stuk voor stuk personalities die de talkshow maken wat het is. De persoonlijke touch van Johnny en Beau maken hun programma's zo uniek en ook Floortje Dessing en Arjen Lubach hebben een onmiskenbare signatuur. Datzelfde geldt zeker voor hekkensluiter Chateau Meiland, dat na Hart in aktie de tweede Gouden Televizier-Ring voor SBS 6 in de wacht sleepte.

2010: De TV Kantine
2011: Voetbal International
2012: The Voice of Holland
2013: Wie is de Mol?
2014: Flikken Maastricht
2015: SynDROOM
2016: Floortje naar het eind van de wereld
2017: Zondag met Lubach
2018: Beau: 5 days inside
2019: Chateau Meiland

Meer over